"We cannot speak other than by our paintings"

En animerad film helt gjord med oljemålningar. Den handlar om konstnären Vincent Van Goghs liv och död.
Jag hoppas den kommer på bio i Finland, jag vill så gärna se den! 

27.08.2017 kl. 18:19

Om du känner dig lite nere

Om du känner dig lite nere så kan du testa något på denna lista.

  1. Titta på din favoritfilm. mina favoritfilmer som jag alltid tittar på om jag känner mig lite ledsen eller helt enkelt inte mår så bra så är Breakfast Club (1985), Lilo & Stitch (2002) eller 10 Things I Hate About You (1999).
  2. Läs en bok du velat läsa, eller som du tycker om och vill läsa igen. Sandra Beijer är en författare som jag nyligen fått upp ögonen för, hennes sätt att skriva känns så lätt och samtidigt så himla fint. Harry Potter och hemligheternas kammare är min favorit i serien, så den har jag läst kanske 8 gånger när jag var yngre.
  3. Städa och gör olika sysslor du skjutit upp.
  4. Lyssna på bra musik.
  5. Scrolla runt på tumblr eller pinterest.
  6. Titta på 73 Questions med en kändis på Vogues youtubekanal. Mina favoriter är Emma Stone, Neil Patrick Harris och Lena Dunham.
  7. Spela ett spel. Mina favoriter är Kingdom Hearts, Life Is Strange och de olika upplagorna av Sims.
  8. Titta på en tv-serie. Titta till exempel på en lättsmält serie som Vänner eller the Office.
20.08.2017 kl. 12:20

Positiv lista

(Källa)

Serie som får mig att må bra.
Sabrina The Teenage Witch, Vänner, New Girl. Alltså, ser jag ut att inte må så bra - placera mig framför en sitcom och jag blir lugnare.

Färg jag dras till.
Svart, turkos och senapsgul av någon orsak..

Plats med riktigt bra aura.
Skogen, bergen.

Djur som gör mig glad.
Sengångare, hundar, katter och pandor. Att se pandor falla omkull och rulla omkring gör mig glad.

Det får mig att slappna av.
Att läsa i sängen medan jag har igång något bakgrundsljud. Det är zen.

Tid på dygnet jag gillar.
Strax efter 01 på natten. Alla sover och jag har all energi jag saknat under dagen, jag skulle kunna ta över världen efter midnatt.

Hittade listan hos Hanna.

15.08.2017 kl. 17:36

Serier för tråkiga/regniga dagar

(källa)

Dark Angel (2000-2002)

Jessica Alba spelar Max, en mutant som avlats fram för att vara en supersoldat vid en hemlig anläggning. Hon flydde därifrån med ett antal andra när hon var barn. Det enda som synligt skiljer henne från vanliga människor är en streckkod i nacken. Hon jobbar som cykelbud och försöker hålla sig under anläggningens radar för att inte upptäckas, samtidigt som hon försöker hitta de andra. 

Jag såg den här serien för första gången när jag var liten och den nyss hade börjat sändas på tv här i Finland. Sedan hittade jag den igen och var tvungen att titta på den igen. Sjukt sevärd serie, även fast den lades ner efter två säsonger.

(källa)

Twin Peaks (1990-1991)

Laura Palmer, en sjuttonårig flicka, hittas död och FBI-agenten Dale Cooper blir tilldelad fallet. Han beger sig till staden Twin Peaks för att försöka hitta den skyldige. Handlingen följer ett antal av invånarnas liv efter Lauras död och så gott som alla har något att dölja.

Ursprungligen har Twin Peaks bara två säsonger, men nu har det även kommit en ny säsong. Jag har fortfarande bara sett den första säsongen på grund av att jag bollar så många serier samtidigt och lätt tappar intresset och glömmer bort den jag nyss hållit på med. Dock rekommenderar jag verkligen Twin Peaks.
Serien må vara lite svår att få något riktigt grepp om och flera gånger har jag övervägt att ge upp den helt, men eftersom att jag börjat känner jag att jag borde avsluta den också.

(källa)

Sabrina the Teenage Witch (1996-2003)

Sabrina Spellman bor med sina fastrar och katten Salem, när hon fyller 16 så får hon reda på att hon och de andra i huset är häxor. Så, på samma gång som hon tampas med att vara tonåring och den nya eleven i skolan så måste hon också tampas med att vara häxa och allt vad det innebär. Serien följer hennes liv genom tonåren och medan hon lär sig använda sina krafter utan att enbart tänka på sig själv.

Jag började titta på Sabrina the Teenage Witch i måndags och har redan börjat på andra säsongen. Avsnitten är runt 20 minuter långa och innehåller det mesta en sit-com från nittiotalet behöver.
Om du tycker om Riverdale så kan det här vara något för dig, det är en mycket ljusare och lättare serie, men de båda serierna hör till samma "universum" och Sabrina ska till och med vara med i nästa säsong!

 

Andra sevärda serier är: Full House (John stamos!), Shameless U.S., Sherlock, Bones, Freaks and geeks, Californication och Scream(!!!).

09.08.2017 kl. 21:15

Återfunnen kärlek


(källa)
Jag har äntligen hittat den igen. Läslusten. Efter att den under en lång tid lyst med sin frånvaro, så har jag till slut funnit den igen.

Jag må studera litteraturvetenskap, men i och med att jag är lika lat (om inte latare) än Garfield, så har min fritidsläsning fått lida.

Nu har jag dock återigen fått upp ögonen för ordens konst. Jag har hittills plöjt igenom Pet Sematary av Stephen King, Det handlar om dig av Sandra Beijer och även påbörjat ett flertal andra böcker.
Några böcker jag fortfarande inte hunnit läsa är Watership Down och Allt som blir kvar.

Jag har börjat läsa om The Great Gatsby, den ligger mig varmt om hjärtat, den är så fin och samtidigt så mörk. Gatsbys kärlek är så tragisk men ack så vacker.
Men, just nu ligger den på bottnen av min tygkasse pga att jag prioriterade Pet Sematary - som faktiskt fick min skräckälskande puls att öka. 

Sommaren har hittills varit rätt så tuff på mig psykiskt, så att jag börjat läsa igen känns skönt och som en tröst när jag bara vill ligga i sängen och inte röra på mig alls. Precis som det ska vara.

02.08.2017 kl. 23:16

"Som att ha lock för öronen, som att allt går i ultrarapid."

(källa)

Jag har precis läst klart Det handlar om dig av Sandra Beijer. Jag läste den i ett sträck. Jag kunde inte lägga den ifrån mig. Efter ett par enstaka sidor kändes det som om tiden spolades tillbaka och man befann sig mitt i en femtonårings liv. Hur en förälskelse blev något av det största man varit med om. Hur man kände sig så vuxen och samtidigt så jävligt liten, rädd och vilsen. 

Jag minns tillbaka till när jag själv var femton, hur hela min varelse kändes som eld och is samtidigt när han såg på mig. Hur jag trodde jag skulle spricka när han rörde vid mig, om ens för en sekund. Hur rädd jag var för att visa mina känslor öppet, rädd för att det skulle tas från mig lika lätt som ett korthus rasar samman.

Jag mindes hur ont det gjorde när det tog slut och hur jag i flera månader drömde om dagen det skulle bli som i Det handlar om dig, hur allt kanske skulle bli bra igen. Till slut. Hur jag under tiden fördrev tiden med att festa och kyssa andra, i väntan på att kanske få kyssa honom igen.

Ända tills jag en dag kom på att jag inte hade tänkt på honom alls. Hur hålet i bröstet kändes mindre och hur jag helt enkelt insåg att jag klarade mig minst lika bra utan honom och hans tonårsfasoner. "Fuck you" tänkte jag för mig själv och bestämde mig för att inte längre slösa tid på en sådan världslig sak.

 

Beijers bok väckte femtonåringen inom mig till liv igen, om än bara för en stund. Texten känns som ett knytnävsslag i magen och allt känns plötsligt så nära.

"I hörlurarna sjunger Håkan Hellström i falsett om hur svårt det är att andas när man är femton år och oövervinnerlig. Han borde sjunga det i alla fall."
24.07.2017 kl. 20:20

Disney-lista

Eftersom att jag älskar film och framför allt Disney, så har jag plockat ihop en Disney-lista. Jag har inte kommit på frågorna själv, utan jag har utgått från olika klipp på youtube där folk har gjort "the Disney tag".

 

1. Favorite Disney movie? Lilo & Stitch och Wreck-it Ralph.

2. Favorite Disney character? Stitch, eldflugan Ray och Nasse.

3. Favorite Disney movie that's not a classic/famous? (ex. Black Cauldron) Nasses stora film.

4. What's the saddest moment for you in any Disney film? Jag gråter till så gott som alla filmer; men två scener som verkligen får det att knipa till i hjärtat så är Rays begravning och när Vanellope inte kan lämna Sugar Rush på grund av att hon är en glitch.

5. Favorite Disney villain? Jafar eller Ursula. 

6. The classic style or the animated style? Jag föredrar den äldre, ritade stilen framför den data-animerade.

7. Favorite soundtrack? Tarzan (egentligen alla med låtar av Phil Collins) eller Lilo & Stitch.

8. Least favorite sequel? Pocahontas 2. Skjut mig, den är så himla dålig att jag inte ens vill erkänna att den existerar.

24.07.2017 kl. 00:14

Buzz Buzz, Bitches. Kisses, A.

//Det här inlägget har legat på min drive sedan december, så jag kände att det var dags att slänga upp det på bloggen.//

Äntligen har Episode Interactive släpp ett nytt spel. Nu kan man inte bara spela Mean Girls och spelen om Demi Lovato, nu har de gjort en story baserad på Pretty Little Liars också!

 

Spelet börjar med att du flyttat från Riverbank till Rosewood på grund av en mörk hemlighet. Väl inflyttad i Rosewood träffar du Alison DiLaurentis som tar med dig hem till Spencer Hastings för att fira Labor Day. Detta event är säkert bekant för de flesta; det är under denna kväll som Alison försvinner.
 

Spelet följer så gott som till punkt och pricka pilot-avsnittet, men senare in i storyn börjar små ändringar märkas, det krävs väl för att det ska passa in en ny karaktär och för att hålla spänningen uppe.
Man hinner inte spela länge innan telefoner börjar surra och röda A:n pryder skärmen om och om igen.

 

Grafiken i just den här storyn känns väldigt annorlunda och fräschare än tidigare. Karaktärerna ser dessutom väldigt välgjorda ut, precis som i Mean Girls Senior Year och Mean Girls Sorority Rush ser de nästan exakt ut som personerna de baserats på.  

 

 

22.01.2017 kl. 22:28

The Walking Dead Season One

Igår spelade jag första spelet i The Walking Dead-serien.

The Walking Dead Season One går ut på att Lee Everett, en man som mördat sin frus älskare är på väg till fängelset. På motorvägen krockar polisbilen med en walker och Lee vaknar upp i baksätet på bilen inne i skogen. Lee flyr från platsen och polisen som dödats i kraschen och förvandlats till en walker.

Han hittar ett hus där han får kontakt med en flicka via en walkie-talkie. Flickan heter Clementine och vill försöka hitta sina föräldrar som befinner sig i Savannah, Georgia. Lee och Clementine ger sig iväg för att hitta säkerhet och förhoppningsvis hennes föräldrar. 

Under spelets gång kommer man att hitta en grupp som man lever tillsammans med medan man försöker hålla Clem i säkerhet.
Valen blir allt svårare ju längre in i spelet man kommer och snart går det från att välja om man ska gå till höger eller vänster till att välja om man ska släppa sin väns hand eller inte. 

Grafiken gav en väldigt stark känsla av serietidningar; karaktärerna och omgivningen gav liksom känslan av att vara inuti en grafisk roman.
Känslan i grafiken gav också en vibe av klassisk zombie-film, specialeffekterna känns alltså inte riktigt på topp.

Men överlag så är spelet väldigt roligt och spännande att spela, det är bara frustrerande när man tycker att man har gjort rätt val från början och stöttat rätt personer, för att sedan bli ställd mot väggen mot slutet.

 

28.12.2016 kl. 15:08

Steam Christmas Sale

Igår började Steams årliga julrea, jag var så tidigt igång med att stoppa spelen jag ville ha i min korg att systemet hann krascha ett par tusen gånger, men till sist så fungerade det som det skulle. 


Jag hade redan på förväg bestämt mig att jag skulle köpa två spel, sedan hittade jag en DLC till ett av spelen också, så den fick följa med till mitt bibliotek. 

Spelen jag köpte är följande:

[källa] The Walking Dead season one

 

[källa] The Walking Dead season two

Jag har länge velat spela båda spelen, så nu när jag går en kurs i intermedialitet bestämde jag mig för att slå till en gång för alla. Så nu har jag material till min uppsats.

23.12.2016 kl. 15:25

PopcornTrivia

Jag älskar olika triviala spel, jag försöker alltid hitta det ultimata triviaspelet. Det ska dock handla om film och tv, det är ämnena jag tycker mest om.

Nu har jag hittat PopcornTrivia, en app till mobiltelefonen som även går att spela med vänner. Det finns bilder, musik och citat som man sedan parar ihop med rätt svar i tre akter. 

Det finns allt från It's a wonderful life till Suicide Squad, så det råder ingen brist på filmer att testa sina kunskaper om.
Spelet är dessutom gratis, så om du precis som jag tycker om att spela den här typen av spel - ladda ner det och testa.

18.12.2016 kl. 18:10

Notorious j.u.l.l.i.s.ta.

 

Pepparkakor eller lussebullar? Det beror på, hembakta lussebullar men köpta pepparkakor (med auraost).

Skumtomtar eller knäck? Mina smaklökar tycker knäck, det gör inte mina tänder. Är skumtomtar för övrigt ens en grej på den här sidan av potten?

Ischoklad eller marsipan? Ischoklad, lätt. Fast dammsugare är ju för jävla goda ändå.

Julkorv eller julskinka? Den enda korv jag tycker om är lördagskorv, så julkskinka. Gärna alla dagar på året.

Lax eller sill? Lax, i alla dess former.

Paradis eller Aladdin? Den som det fanns vitchoklad i, men den tog de väl bort. Fascister.

Sylta eller leverpastej? Helst inget, men leverpastej om jag riskerar att få en kula i tinningen.

Glögg eller julmust? Det är som att be en förälder att välja ett av sina barn. I shan't.

Rödbetssallad eller dopp i grytan? Dopp i grytan är väl ganska gott, det känns dock otroligt svennigt att kalla det för just "dopp i grytan".

Ris a la malta eller risgrynsgröt? Risgrynsgröt.

Hemma eller borta? Hemma. Man vill ju inte bli borttappad på flygfältet som allas vår Kevin McCallister.

Ge eller få? Jag tycker om att ge klappar, det känns kul att ge genomtänkta gåvor. 

Chokladkalender eller paketkalender? Chokladkalender, men i år har jag ingen. #snifi

Plastgran eller äkta? Äkta, plastgranar luktar och känns konstiga. + Vem vill inte ha ett pyntat lik i vardagsrummet, helfestligt ju!

När vill du att första snön ska falla? Den första augusti. Då är det ju ändå så gott som vinter.

När tycker du att det är dags att pynta? Varför inte låta allt stå framme året om? Det är ju ett sjuhelvetes projekt att plocka fram och plocka bort allt. Låt jultomten stå och trängas med påsktuppen vetja.

Vilket färgtema tycker du passar bäst på julen? Rött och guld är la fint? 

Kan du komma på något negativt med julen? Stress och konsumtionshets. Missnöjda brats.

Blir du oftast mättad när julen är slut eller vill du ha mer jul? Mera mat, men mindre stress.

Vad brukar framkalla mest stämning på julen/december? Julfilmer, julmusik (vår messias Michael Bublé vaknar ju till liv nån gång i november), maten.

Leker du i snön, åker pulka eller bygger snögubbar? Nej, jag sitter och fryser i något hörn eftersom att jag är en sur jävel.

Vilken är din favorit julfilm? Grinchen (alltid), Tomten är far till alla barnen och Ett päron till farsa.

Klär du dig fint på julen? Jag brukade göra det, förra året hade jag dock en tröja med texten #elfieselfie, så jag låter det tala för sig självt.

När öppnar du dina julklappar? Efter Kalle Anka och efter att min bror tomtat klart. Det brukar bli där runt när de visar en film om en sent utvecklad and i Japan.

Julönskningar? Att Ernst skickar ett personligt julkort åt mig.

Vilken är din favoritjullukt? Julskinka och tvättmedel.

Vad heter din/dina favoritjullåtar? Christmas Baby (please come home) - Michael Bublé och sen alla klassiker med Bing Crosby.

Vad är viktigast på julen? Julskinka och att hänga med tjocka släkten, bildligt talat, de är inte så tjocka.

Hur är din jul? Väldigt släktcentrerad  och stressig. Men den är kul också, jag lovar.

 

 

13.12.2016 kl. 21:22

Spel jag vill testa

källa
Until Dawn
 är ett survival horror-spel som går ut på att ett gäng ungdomar åker upp till en stuga i skogen för att övernatta (classic horror theme). När de väl bott in sig lite i stugan så blir de jagade av en psykopat och måste försöka överleva tills gryningen. Spelet fungerar lite som Life is strange, och man tar olika beslut som blir svårare och svårare vartefter handlingen fortskrider. Until Dawn finns dock endast på ps4, så det kan bli lite svårt. Jag känner en som har en ps4 som jag kan spela det på, men det känns lite onödigt att köpa ett spel till en konsol som inte ens är min.

källa
The Walking Dead är ett episodiskt äventyrsspel och det är baserat på serien The Walking Dead med bland annat Norman Reedus och Andrew Lincoln i huvudrollerna. Jag har nyligen börjat se på serien och är helt fast. Spelet skiljer sig dock från serien, eftersom att handlingen istället följer Lee Everett som försöker överleva tillsammans med en grupp och en liten flicka vid namnet Clementine. Istället för Rick, Daryl och Carl. Även i det här spelet ska man ta olika beslut för att gå vidare, man ska också använda sig av olika föremål som finns runt omkring en för att klara av de olika delarna i spelet.   

 

30.11.2016 kl. 21:27

Sweet home Alabama

Idag har jag spenderat hela dagen i mitt gamla gymnasium.
Det var roligt att se alla lärare igen och att känna igen sig någonstans, att känna sig hemma. Inte för att jag inte känner mig hemma i Arken, men det här var liksom så litet och mysigt.

Jag har inte bestämt mig för att gå tillbaka till gymnasiestudier, jag var på åhörandepraktik och iakttog min gamla modersmålslärare under tre lektioner. Ett tag var jag på en engelskalektion också. Det var jättekul att få titta på från utsidan. 

Just nu skriver jag en uppsats om dyslexi, det är mindre kul.

24.11.2016 kl. 16:28

My ambition is handicapped by laziness.

| Isabelle | 22 | Litteraturvetenskap |

En filmbesatt österbottning som studerar litteraturvetenskap i Åbo.

Jag drömmer om att studera filmvetenskap, bli författare och komiker.
Det sistnämnda kan tas med en nypa salt eftersom det aldrig kommer hända.

Min blogg består främst av texter om film, serier och spel.
Ibland förekommer dock en och annan vardasskildring fylld av tragik och självömkan.