Sommarens planerade läsning

Jag håller som bäst på att packa mina väskor inför en sommar i Österbotten. Lagom till att jag tänkt börja fylla min andra resväska insåg jag att den väskan inte fann på sin vanliga plats under min dammiga säng. Satan också. Jag blev då tvungen att försöka organisera alla saker i högar så att jag kan packa ner dem så fort som möjligt när min kära mor hämtar mig (och förhoppningsvis tar med sig tidigare nämnda väska, som jag utgår ifrån att befinner sig i Österbotten.).

Denna lilla fnurr på tråden gav mig dock möjlighet att kolla genom mitt personliga bibliotek och efter många om och men välja sex av de nittionio böcker jag så gärna vill släpa med mig vart jag än far. Valet föll alltså på böckerna ovan. The Handmaid's Tale (Margaret Atwood), Uncommon Type (Tom Hanks), Watership Down (Richard Adams), Ondskan (Jan Guillou), Peter Pan (J.M. Barrie) och 1984 (George Orwell).

Ondskan kanske blir kvar i Åbo eftersom jag ändå läser den medan jag sitter i solen på min balkong om dagarna, man måste ju carpa solen när den väl är här. Jag tror jag kommer byta ut den mot The Great Gatsby (F. Scott Fitzgerald), jag har läst den varje sommar i flera år nu och det är inte en tradition jag vill bryta.

12.05.2018 kl. 14:35

To be read

Jag gör konstant olika anteckningar på min telefon, det kan vara allt från inköpslistor till roliga skämt eller fina citat, men jag har även en lista med böcker jag vill läsa. (Jag har en likadan för serier jag vill titta på så jag kanske delar med mig av den i något skede också). Här är sex stycken böcker som står på min lista.

Uncommon Type (Tom Hanks), en bok med korta berättelser. Jag önskade mig den här boken i julklapp och ser fram emot att läsa den eftersom Tom Hanks är awesome.

Lolita (Vladimir Nabokov), ingen kan ju ha missat denna. En klassiker som handlar om en man som blir besatt av sin styvdotter och rymmer iväg med henne. Jag är vid mitten av boken nu, men temat i boken är faktiskt så vidrigt att jag konstant måste ta pauser för att inte bli för äcklad. Otroligt vackert skriven, så definitivt värd att läsa.

To Kill A Mockingbird (Harper Lee), ännu en klassiker.
Den handlar om Scout och hennes familj, och hennes pappa som är advokat och går med på att försvara en svart man som oskyldigt döms för att ha våldagit en vit kvinna. 

Peter Pan (J.M. Barrie), surprise surprise - ännu en klassiker. Syskonen Darling flyger med Peter Pan till Neverland och slåss mot pirater osv. Alla har hört om Peter Pan, annars har man nog bott under en sten.
Jag håller på att läsa denna just nu och älskar den hittills. Min version är en aning tungläst men det går.

The Handmaid's Tale (Margaret Atwood), jag tror ingen missade explosionen kring denna förra året? Dess popularitet nådde nya höjder efter att HBO gjorde en tv-serie baserad på boken. Dystopi där fertila kvinnor utnyttjas av männen i överklassen för att föra människosläktet vidare (i stora drag). 

Dr. Jekyll And Mr. Hyde (Robert  Louis Stevenson), ännu en klassiker! Handlar om hur Dr. Jekyll dricker ett elixir som tar fram hans mest ondskefulla och primitiva sidor, vilket leder till att en annan, mindre älskvärd personlighet - Mr. Hyde, skapas.

 

26.04.2018 kl. 15:48

Om du känner dig lite nere

Om du känner dig lite nere så kan du testa något på denna lista.

  1. Titta på din favoritfilm. mina favoritfilmer som jag alltid tittar på om jag känner mig lite ledsen eller helt enkelt inte mår så bra så är Breakfast Club (1985), Lilo & Stitch (2002) eller 10 Things I Hate About You (1999).
  2. Läs en bok du velat läsa, eller som du tycker om och vill läsa igen. Sandra Beijer är en författare som jag nyligen fått upp ögonen för, hennes sätt att skriva känns så lätt och samtidigt så himla fint. Harry Potter och hemligheternas kammare är min favorit i serien, så den har jag läst kanske 8 gånger när jag var yngre.
  3. Städa och gör olika sysslor du skjutit upp.
  4. Lyssna på bra musik.
  5. Scrolla runt på tumblr eller pinterest.
  6. Titta på 73 Questions med en kändis på Vogues youtubekanal. Mina favoriter är Emma Stone, Neil Patrick Harris och Lena Dunham.
  7. Spela ett spel. Mina favoriter är Kingdom Hearts, Life Is Strange och de olika upplagorna av Sims.
  8. Titta på en tv-serie. Titta till exempel på en lättsmält serie som Vänner eller the Office.
20.08.2017 kl. 12:20

Återfunnen kärlek


(källa)
Jag har äntligen hittat den igen. Läslusten. Efter att den under en lång tid lyst med sin frånvaro, så har jag till slut funnit den igen.

Jag må studera litteraturvetenskap, men i och med att jag är lika lat (om inte latare) än Garfield, så har min fritidsläsning fått lida.

Nu har jag dock återigen fått upp ögonen för ordens konst. Jag har hittills plöjt igenom Pet Sematary av Stephen King, Det handlar om dig av Sandra Beijer och även påbörjat ett flertal andra böcker.
Några böcker jag fortfarande inte hunnit läsa är Watership Down och Allt som blir kvar.

Jag har börjat läsa om The Great Gatsby, den ligger mig varmt om hjärtat, den är så fin och samtidigt så mörk. Gatsbys kärlek är så tragisk men ack så vacker.
Men, just nu ligger den på bottnen av min tygkasse pga att jag prioriterade Pet Sematary - som faktiskt fick min skräckälskande puls att öka. 

Sommaren har hittills varit rätt så tuff på mig psykiskt, så att jag börjat läsa igen känns skönt och som en tröst när jag bara vill ligga i sängen och inte röra på mig alls. Precis som det ska vara.

02.08.2017 kl. 23:16

"Som att ha lock för öronen, som att allt går i ultrarapid."

(källa)

Jag har precis läst klart Det handlar om dig av Sandra Beijer. Jag läste den i ett sträck. Jag kunde inte lägga den ifrån mig. Efter ett par enstaka sidor kändes det som om tiden spolades tillbaka och man befann sig mitt i en femtonårings liv. Hur en förälskelse blev något av det största man varit med om. Hur man kände sig så vuxen och samtidigt så jävligt liten, rädd och vilsen. 

Jag minns tillbaka till när jag själv var femton, hur hela min varelse kändes som eld och is samtidigt när han såg på mig. Hur jag trodde jag skulle spricka när han rörde vid mig, om ens för en sekund. Hur rädd jag var för att visa mina känslor öppet, rädd för att det skulle tas från mig lika lätt som ett korthus rasar samman.

Jag mindes hur ont det gjorde när det tog slut och hur jag i flera månader drömde om dagen det skulle bli som i Det handlar om dig, hur allt kanske skulle bli bra igen. Till slut. Hur jag under tiden fördrev tiden med att festa och kyssa andra, i väntan på att kanske få kyssa honom igen.

Ända tills jag en dag kom på att jag inte hade tänkt på honom alls. Hur hålet i bröstet kändes mindre och hur jag helt enkelt insåg att jag klarade mig minst lika bra utan honom och hans tonårsfasoner. "Fuck you" tänkte jag för mig själv och bestämde mig för att inte längre slösa tid på en sådan världslig sak.

 

Beijers bok väckte femtonåringen inom mig till liv igen, om än bara för en stund. Texten känns som ett knytnävsslag i magen och allt känns plötsligt så nära.

"I hörlurarna sjunger Håkan Hellström i falsett om hur svårt det är att andas när man är femton år och oövervinnerlig. Han borde sjunga det i alla fall."
24.07.2017 kl. 20:20

Somedays there's more pasta in my house than there's common sense.

| Isabelle | 23 | Litteraturvetenskap |

Studerar litteraturvetenskap i Åbo och drömmer om att flytta till Norrland. Skriver, tar powernaps och äter grönkålspasta.

Min blogg består främst av texter om film, serier och spel.
Ibland förekommer dock en och annan vardasskildring fylld av tragik och självömkan.

☆ - ☆☆☆☆☆