To be read

Jag gör konstant olika anteckningar på min telefon, det kan vara allt från inköpslistor till roliga skämt eller fina citat, men jag har även en lista med böcker jag vill läsa. (Jag har en likadan för serier jag vill titta på så jag kanske delar med mig av den i något skede också). Här är sex stycken böcker som står på min lista.

Uncommon Type (Tom Hanks), en bok med korta berättelser. Jag önskade mig den här boken i julklapp och ser fram emot att läsa den eftersom Tom Hanks är awesome.

Lolita (Vladimir Nabokov), ingen kan ju ha missat denna. En klassiker som handlar om en man som blir besatt av sin styvdotter och rymmer iväg med henne. Jag är vid mitten av boken nu, men temat i boken är faktiskt så vidrigt att jag konstant måste ta pauser för att inte bli för äcklad. Otroligt vackert skriven, så definitivt värd att läsa.

To Kill A Mockingbird (Harper Lee), ännu en klassiker.
Den handlar om Scout och hennes familj, och hennes pappa som är advokat och går med på att försvara en svart man som oskyldigt döms för att ha våldagit en vit kvinna. 

Peter Pan (J.M. Barrie), surprise surprise - ännu en klassiker. Syskonen Darling flyger med Peter Pan till Neverland och slåss mot pirater osv. Alla har hört om Peter Pan, annars har man nog bott under en sten.
Jag håller på att läsa denna just nu och älskar den hittills. Min version är en aning tungläst men det går.

The Handmaid's Tale (Margaret Atwood), jag tror ingen missade explosionen kring denna förra året? Dess popularitet nådde nya höjder efter att HBO gjorde en tv-serie baserad på boken. Dystopi där fertila kvinnor utnyttjas av männen i överklassen för att föra människosläktet vidare (i stora drag). 

Dr. Jekyll And Mr. Hyde (Robert  Louis Stevenson), ännu en klassiker! Handlar om hur Dr. Jekyll dricker ett elixir som tar fram hans mest ondskefulla och primitiva sidor, vilket leder till att en annan, mindre älskvärd personlighet - Mr. Hyde, skapas.

 

Publicerad igår kl. 15:48

Nya vindar

Long time no see. Jag har inte skrivit något (och publicerat det) här sedan förra hösten. Jag har haft fullt upp med annat och helt enkelt inte känt för att skriva något här.

Jag har till exempel varit hemlös i Norge över en helg, klarat 100-klubben (fick dock hjärnskakning på köpet), skrivit på min kandidatuppsats som snart är färdig och hållit ett tal fullt av ordvitsar och skämmiga anekdoter för över 100 personer på Österbottniska Nationens 92:a årsfest.

Nu känner jag ändå att det är dags att försöka blåsa liv i denna trötta blogg och kanske väcka skrivarlusten igen. Mest av allt skulle jag vilja börja vlogga och ha en booktube, men det får nog gro ett tag för att inte lämna som ett halvfärdigt projekt utan framtid.

[källaEn bild som inte har någon som helst anknytning till inlägget, jag tycker bara att den är fin.

Publicerad 12.04.2018 kl. 14:24

Sur som en citron

Mest obehagliga jag vet: Sprutor och kanyler, svimmar nästan. Ångestattacker. 

 

Absolut inte min killtyp: Grabbiga dudes med noll respekt för kvinnor, killar som tycker att de äger världen (nej, det gör du inte stig av din höga hästjävel din satans idiot).

 

Äckligaste mat jag vet: Anjovis. Kan anjovis ens räknas som fisk förresten? Det ser ut som något man drar upp ur duschsilen.

 

Sämsta bok jag läst: Ödehuset (en kristen bok jag fick som tack för att jag varit hjälpledare), den började som värsta spännande thrillern men handlade sist och slutligen om en man som fann Gud och Jesus osv. i ett gammalt hus.
Onda boken, läste kanske 50 sidor.

 

Blir arg på: Så gott som allt. Slöa människor i trafiken, slöa människor överlag, skingra er  för satan.När internet inte fungerar och när jag blir hungrig #hangry.

 

Något som får mig att byta radiokanal: Det mesta på radio x3m nuförtiden.

 

Sist jag ville ta till knytnävarna: För det mesta, men senast kanske igår pga privata orsaker men innan dess så på dansgolvet på en bar. Idiotkillar.

 

Fulaste plagg jag vet: Den nya hippa fritidsbyxan, v-a-r-f-ö-r-?

 

Äckligaste drycken: Jaloviina, dricker dock det ändå pga studerande i Finland. Fernet Branca, Fanta, Mountain Dew.

 

Det skriker jag när jag blir arg: V*ttu, f*tta, satan, jävla skit, fan också, vad i helvete, olika kombinationer av dessa osv.
Det snällaste jag tar till är kanske "MEN ÅÅÅH".

 

Publicerad 02.10.2017 kl. 20:31

"We cannot speak other than by our paintings"

En animerad film helt gjord med oljemålningar. Den handlar om konstnären Vincent Van Goghs liv och död.
Jag hoppas den kommer på bio i Finland, jag vill så gärna se den! 

Publicerad 27.08.2017 kl. 18:19

Om du känner dig lite nere

Om du känner dig lite nere så kan du testa något på denna lista.

  1. Titta på din favoritfilm. mina favoritfilmer som jag alltid tittar på om jag känner mig lite ledsen eller helt enkelt inte mår så bra så är Breakfast Club (1985), Lilo & Stitch (2002) eller 10 Things I Hate About You (1999).
  2. Läs en bok du velat läsa, eller som du tycker om och vill läsa igen. Sandra Beijer är en författare som jag nyligen fått upp ögonen för, hennes sätt att skriva känns så lätt och samtidigt så himla fint. Harry Potter och hemligheternas kammare är min favorit i serien, så den har jag läst kanske 8 gånger när jag var yngre.
  3. Städa och gör olika sysslor du skjutit upp.
  4. Lyssna på bra musik.
  5. Scrolla runt på tumblr eller pinterest.
  6. Titta på 73 Questions med en kändis på Vogues youtubekanal. Mina favoriter är Emma Stone, Neil Patrick Harris och Lena Dunham.
  7. Spela ett spel. Mina favoriter är Kingdom Hearts, Life Is Strange och de olika upplagorna av Sims.
  8. Titta på en tv-serie. Titta till exempel på en lättsmält serie som Vänner eller the Office.
Publicerad 20.08.2017 kl. 12:20

Positiv lista

(Källa)

Serie som får mig att må bra.
Sabrina The Teenage Witch, Vänner, New Girl. Alltså, ser jag ut att inte må så bra - placera mig framför en sitcom och jag blir lugnare.

Färg jag dras till.
Svart, turkos och senapsgul av någon orsak..

Plats med riktigt bra aura.
Skogen, bergen.

Djur som gör mig glad.
Sengångare, hundar, katter och pandor. Att se pandor falla omkull och rulla omkring gör mig glad.

Det får mig att slappna av.
Att läsa i sängen medan jag har igång något bakgrundsljud. Det är zen.

Tid på dygnet jag gillar.
Strax efter 01 på natten. Alla sover och jag har all energi jag saknat under dagen, jag skulle kunna ta över världen efter midnatt.

Hittade listan hos Hanna.

Publicerad 15.08.2017 kl. 17:36

Serier för tråkiga/regniga dagar

(källa)

Dark Angel (2000-2002)

Jessica Alba spelar Max, en mutant som avlats fram för att vara en supersoldat vid en hemlig anläggning. Hon flydde därifrån med ett antal andra när hon var barn. Det enda som synligt skiljer henne från vanliga människor är en streckkod i nacken. Hon jobbar som cykelbud och försöker hålla sig under anläggningens radar för att inte upptäckas, samtidigt som hon försöker hitta de andra. 

Jag såg den här serien för första gången när jag var liten och den nyss hade börjat sändas på tv här i Finland. Sedan hittade jag den igen och var tvungen att titta på den igen. Sjukt sevärd serie, även fast den lades ner efter två säsonger.

(källa)

Twin Peaks (1990-1991)

Laura Palmer, en sjuttonårig flicka, hittas död och FBI-agenten Dale Cooper blir tilldelad fallet. Han beger sig till staden Twin Peaks för att försöka hitta den skyldige. Handlingen följer ett antal av invånarnas liv efter Lauras död och så gott som alla har något att dölja.

Ursprungligen har Twin Peaks bara två säsonger, men nu har det även kommit en ny säsong. Jag har fortfarande bara sett den första säsongen på grund av att jag bollar så många serier samtidigt och lätt tappar intresset och glömmer bort den jag nyss hållit på med. Dock rekommenderar jag verkligen Twin Peaks.
Serien må vara lite svår att få något riktigt grepp om och flera gånger har jag övervägt att ge upp den helt, men eftersom att jag börjat känner jag att jag borde avsluta den också.

(källa)

Sabrina the Teenage Witch (1996-2003)

Sabrina Spellman bor med sina fastrar och katten Salem, när hon fyller 16 så får hon reda på att hon och de andra i huset är häxor. Så, på samma gång som hon tampas med att vara tonåring och den nya eleven i skolan så måste hon också tampas med att vara häxa och allt vad det innebär. Serien följer hennes liv genom tonåren och medan hon lär sig använda sina krafter utan att enbart tänka på sig själv.

Jag började titta på Sabrina the Teenage Witch i måndags och har redan börjat på andra säsongen. Avsnitten är runt 20 minuter långa och innehåller det mesta en sit-com från nittiotalet behöver.
Om du tycker om Riverdale så kan det här vara något för dig, det är en mycket ljusare och lättare serie, men de båda serierna hör till samma "universum" och Sabrina ska till och med vara med i nästa säsong!

 

Andra sevärda serier är: Full House (John stamos!), Shameless U.S., Sherlock, Bones, Freaks and geeks, Californication och Scream(!!!).

Publicerad 09.08.2017 kl. 21:15

Återfunnen kärlek


(källa)
Jag har äntligen hittat den igen. Läslusten. Efter att den under en lång tid lyst med sin frånvaro, så har jag till slut funnit den igen.

Jag må studera litteraturvetenskap, men i och med att jag är lika lat (om inte latare) än Garfield, så har min fritidsläsning fått lida.

Nu har jag dock återigen fått upp ögonen för ordens konst. Jag har hittills plöjt igenom Pet Sematary av Stephen King, Det handlar om dig av Sandra Beijer och även påbörjat ett flertal andra böcker.
Några böcker jag fortfarande inte hunnit läsa är Watership Down och Allt som blir kvar.

Jag har börjat läsa om The Great Gatsby, den ligger mig varmt om hjärtat, den är så fin och samtidigt så mörk. Gatsbys kärlek är så tragisk men ack så vacker.
Men, just nu ligger den på bottnen av min tygkasse pga att jag prioriterade Pet Sematary - som faktiskt fick min skräckälskande puls att öka. 

Sommaren har hittills varit rätt så tuff på mig psykiskt, så att jag börjat läsa igen känns skönt och som en tröst när jag bara vill ligga i sängen och inte röra på mig alls. Precis som det ska vara.

Publicerad 02.08.2017 kl. 23:16

"Som att ha lock för öronen, som att allt går i ultrarapid."

(källa)

Jag har precis läst klart Det handlar om dig av Sandra Beijer. Jag läste den i ett sträck. Jag kunde inte lägga den ifrån mig. Efter ett par enstaka sidor kändes det som om tiden spolades tillbaka och man befann sig mitt i en femtonårings liv. Hur en förälskelse blev något av det största man varit med om. Hur man kände sig så vuxen och samtidigt så jävligt liten, rädd och vilsen. 

Jag minns tillbaka till när jag själv var femton, hur hela min varelse kändes som eld och is samtidigt när han såg på mig. Hur jag trodde jag skulle spricka när han rörde vid mig, om ens för en sekund. Hur rädd jag var för att visa mina känslor öppet, rädd för att det skulle tas från mig lika lätt som ett korthus rasar samman.

Jag mindes hur ont det gjorde när det tog slut och hur jag i flera månader drömde om dagen det skulle bli som i Det handlar om dig, hur allt kanske skulle bli bra igen. Till slut. Hur jag under tiden fördrev tiden med att festa och kyssa andra, i väntan på att kanske få kyssa honom igen.

Ända tills jag en dag kom på att jag inte hade tänkt på honom alls. Hur hålet i bröstet kändes mindre och hur jag helt enkelt insåg att jag klarade mig minst lika bra utan honom och hans tonårsfasoner. "Fuck you" tänkte jag för mig själv och bestämde mig för att inte längre slösa tid på en sådan världslig sak.

 

Beijers bok väckte femtonåringen inom mig till liv igen, om än bara för en stund. Texten känns som ett knytnävsslag i magen och allt känns plötsligt så nära.

"I hörlurarna sjunger Håkan Hellström i falsett om hur svårt det är att andas när man är femton år och oövervinnerlig. Han borde sjunga det i alla fall."
Publicerad 24.07.2017 kl. 20:20

Disney-lista

Eftersom att jag älskar film och framför allt Disney, så har jag plockat ihop en Disney-lista. Jag har inte kommit på frågorna själv, utan jag har utgått från olika klipp på youtube där folk har gjort "the Disney tag".

 

1. Favorite Disney movie? Lilo & Stitch och Wreck-it Ralph.

2. Favorite Disney character? Stitch, eldflugan Ray och Nasse.

3. Favorite Disney movie that's not a classic/famous? (ex. Black Cauldron) Nasses stora film.

4. What's the saddest moment for you in any Disney film? Jag gråter till så gott som alla filmer; men två scener som verkligen får det att knipa till i hjärtat så är Rays begravning och när Vanellope inte kan lämna Sugar Rush på grund av att hon är en glitch.

5. Favorite Disney villain? Jafar eller Ursula. 

6. The classic style or the animated style? Jag föredrar den äldre, ritade stilen framför den data-animerade.

7. Favorite soundtrack? Tarzan (egentligen alla med låtar av Phil Collins) eller Lilo & Stitch.

8. Least favorite sequel? Pocahontas 2. Skjut mig, den är så himla dålig att jag inte ens vill erkänna att den existerar.

Publicerad 24.07.2017 kl. 00:14

Buzz Buzz, Bitches. Kisses, A.

//Det här inlägget har legat på min drive sedan december, så jag kände att det var dags att slänga upp det på bloggen.//

Äntligen har Episode Interactive släpp ett nytt spel. Nu kan man inte bara spela Mean Girls och spelen om Demi Lovato, nu har de gjort en story baserad på Pretty Little Liars också!

 

Spelet börjar med att du flyttat från Riverbank till Rosewood på grund av en mörk hemlighet. Väl inflyttad i Rosewood träffar du Alison DiLaurentis som tar med dig hem till Spencer Hastings för att fira Labor Day. Detta event är säkert bekant för de flesta; det är under denna kväll som Alison försvinner.
 

Spelet följer så gott som till punkt och pricka pilot-avsnittet, men senare in i storyn börjar små ändringar märkas, det krävs väl för att det ska passa in en ny karaktär och för att hålla spänningen uppe.
Man hinner inte spela länge innan telefoner börjar surra och röda A:n pryder skärmen om och om igen.

 

Grafiken i just den här storyn känns väldigt annorlunda och fräschare än tidigare. Karaktärerna ser dessutom väldigt välgjorda ut, precis som i Mean Girls Senior Year och Mean Girls Sorority Rush ser de nästan exakt ut som personerna de baserats på.  

 

 

Publicerad 22.01.2017 kl. 22:28

The Walking Dead Season One

Igår spelade jag första spelet i The Walking Dead-serien.

The Walking Dead Season One går ut på att Lee Everett, en man som mördat sin frus älskare är på väg till fängelset. På motorvägen krockar polisbilen med en walker och Lee vaknar upp i baksätet på bilen inne i skogen. Lee flyr från platsen och polisen som dödats i kraschen och förvandlats till en walker.

Han hittar ett hus där han får kontakt med en flicka via en walkie-talkie. Flickan heter Clementine och vill försöka hitta sina föräldrar som befinner sig i Savannah, Georgia. Lee och Clementine ger sig iväg för att hitta säkerhet och förhoppningsvis hennes föräldrar. 

Under spelets gång kommer man att hitta en grupp som man lever tillsammans med medan man försöker hålla Clem i säkerhet.
Valen blir allt svårare ju längre in i spelet man kommer och snart går det från att välja om man ska gå till höger eller vänster till att välja om man ska släppa sin väns hand eller inte. 

Grafiken gav en väldigt stark känsla av serietidningar; karaktärerna och omgivningen gav liksom känslan av att vara inuti en grafisk roman.
Känslan i grafiken gav också en vibe av klassisk zombie-film, specialeffekterna känns alltså inte riktigt på topp.

Men överlag så är spelet väldigt roligt och spännande att spela, det är bara frustrerande när man tycker att man har gjort rätt val från början och stöttat rätt personer, för att sedan bli ställd mot väggen mot slutet.

 

Publicerad 28.12.2016 kl. 15:08

Steam Christmas Sale

Igår började Steams årliga julrea, jag var så tidigt igång med att stoppa spelen jag ville ha i min korg att systemet hann krascha ett par tusen gånger, men till sist så fungerade det som det skulle. 


Jag hade redan på förväg bestämt mig att jag skulle köpa två spel, sedan hittade jag en DLC till ett av spelen också, så den fick följa med till mitt bibliotek. 

Spelen jag köpte är följande:

[källa] The Walking Dead season one

 

[källa] The Walking Dead season two

Jag har länge velat spela båda spelen, så nu när jag går en kurs i intermedialitet bestämde jag mig för att slå till en gång för alla. Så nu har jag material till min uppsats.

Publicerad 23.12.2016 kl. 15:25

PopcornTrivia

Jag älskar olika triviala spel, jag försöker alltid hitta det ultimata triviaspelet. Det ska dock handla om film och tv, det är ämnena jag tycker mest om.

Nu har jag hittat PopcornTrivia, en app till mobiltelefonen som även går att spela med vänner. Det finns bilder, musik och citat som man sedan parar ihop med rätt svar i tre akter. 

Det finns allt från It's a wonderful life till Suicide Squad, så det råder ingen brist på filmer att testa sina kunskaper om.
Spelet är dessutom gratis, så om du precis som jag tycker om att spela den här typen av spel - ladda ner det och testa.

Publicerad 18.12.2016 kl. 18:10

My ambition is handicapped by laziness.

| Isabelle | 22 | Litteraturvetenskap |

Skriver mest om olika spel, filmer och tv-serier.

Drömmer om ett jobb inom filmbranschen, en värld full av ostbågar, pizza och rosé.